Teater-film-TV-radio

Aleksa Lundberg utexaminerades 2009 från skådespelarprogrammet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, och har sedan dess varit verksam inom den professionella teater-och filmbranschen. Hon har gestaltat karaktärer som Kurator Heerbrand i Ingmar Bergsmans ”Vargtimmen” på Dramaten (2011), Drottning Kristina i Strindbergs intima teaters iscensättning av ”Kung Kristina Alexander” (2017) och kriminalteknikern Åsa i kommande thrillerserien ”Heder” (2019) som visas på Viaplay från 30:e augusti och som senare sänds i TV3.

Aleksa skriver även dramatik för scen, till exempel pjäserna ”Kung Kristina Alexander” (tillsammans med konstnären Elisabeth Ohlson Wallin) och ”Flytta på er - jag ska bli fri” (tillsammans med regissören Annika Silkeberg). Inte sällan låter hon sina egna erfarenheter av att vara transkvinna stå i centrum och genomsyra berättelserna.

2014 gjorde Aleksa regidebut med föreställningen ”Ett uppror - the transgender version”, som hon skrivit tillsammans med pjäsens ensemble. Uppsättningen gjordes för scenkonstgruppen Unga Tur och spelades på Teater Tre i Stockholm, och senare som gästspel på Göteborgs stadsteater.

Länkar till de nämnda projekten:

Roller i urval: