ALEKSA LUNDBERG

Skådespelerska, författare, journalist och aktivist

journalistik

Aleksa är utbildad journalist på Poppius journalistskola i Stockholm och arbetar som journalist vid sidan av skådespeleriet. Till exempel tillhörde hon Politisms (Schibsted) redaktion som opinionsskribent och politisk krönikör, samtidigt som hon även skrev för tidningen Feministiskt Perspektiv på frilansbasis. Hon släppte en intervjuserie för RFSL, "Hjältar som inspirerar" om transpersoners erfarenheter av idrottsvärlden. Aleksa tar just nu fram en radiodokumentär för ”Svenska ikoner” i Sveriges Radio P4, i vilken hon kommer berätta om Sveriges första transaktivist.

OM ALEKSA LUNDBERG

När Aleksa är fyra år gammal blir hon med brysk hand hänvisad till gruppen med killar på förskolan. Aleksa, som då betraktas som pojke, vill helst vara med tjejerna. Hemma finns en omtänksam mamma som försöker förstå varför Aleksa vill klä sig i prinsessklänning, och en tungsint pappa som oroar sig för att sonen är bög. Där började resan till att hitta sig själv och så småningom bli en av våra viktigaste röster för transpersoners rättigheter, hyllad skådespelerska, författare och journalist. 

teater-film-tv-radio

Aleksa Lundberg utexaminerades 2009 från skådespelarprogrammet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, och har sedan dess varit synts i stora filmproduktioner och teateruppsättningar, som storfilmen "Ring mamma" och TV4s "Heder". Aleksa skriver även för teaterscen, till exempel pjäserna ”Kung Kristina Alexander” och ”Flytta på er - jag ska bli fri”. Inte sällan låter hon sina egna erfarenheter av att vara transkvinna stå i centrum och genomsyra berättelserna.

2014 gjorde Aleksa regidebut med föreställningen ”Ett uppror - the transgender version”. 

Kontakt och bokning
Kontakta Aleksa Lundberg och gör en kostnadsfri förfrågan
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.